• Вы здесь

    Еда

    Нейро

    Ответ создан на основе результатов поиска

    Сұлыны қандай тағамдарға қосуға болады?

    Сұлыны қосуға болады: - Ботқалар. - Таңғы ас. - Сүт ботқасы.

    Қарбызды қалай дұрыс таңдау керек?

    Қарбыздың дәмділігін таңдау үшін келесі әдістерді қолдануға болады: Күнтізбеге қарау. Сабаққа назар аудару. Қарбызы ұстап көру. Қарбызды сатып алғанда, оны кесуге жол бермеңіз, сатушыдан өнім қауіпсіздігін растайтын құжатты талап етуге тырысыңыз.

    Күнжіттің дәнінен май қалай алынады?

    Күнжіт майы тұқымнан алынады. Тұқымдарды салқын немесе ыстық сығымдау арқылы өңдейді.

    Балаларға дұрыс тамақтануды қалай үйретуге болады?

    Дұрыс тамақтануды үйрету балаларға мыналарды ұсынуға болады: Балаларға дүкеннен дұрыс өнімдерді таңдауды, заттаңбаларды оқуды және пайдалы тағамдардың маңыздылығын түсінуді үйретіңіз. Балаларға тамақ құрамында негізгі оректік заттардың болуын, қосымша заттарды (витаминдер, микроэлементтер) және тамақтың нәрлігін адамның жасы, денсаулық күйі, табиғат климатына байланыстыратын үйреніңіз. Тамақтанған дұрыстан бас тартып, отбасының ортақ тамағын жеуге дайын болған кезде, оған өзіңіз жейтін тағамды ұсыңыз. Дұрыс ұйымдастырылған тамақтандыру баланың денсаулығын нығайтады, дене және ой қабілетінің дамуын қамтамасыз етеді, еңбек ету мен сабақ үлгеру қабілетін арттырады.

    Ораза кезінде қандай тамақтарға рұқсат етіледі?

    Ораза кезінде тамақтануға қатысты кеңестер: Тамақты асықпай жеңіз. Сәресі кезінде тойымды тамақ жеу. Сәресі уақытына дейін бірнеше стақан су ішіп, 20 минуттай суды ағзаға сіңіріп, кейін ғана тамақтаныңыз. Тамақтанғанда бірден майлы, қуырылған емес, оның орнына салат, сұйықтық тамақ ішкен жөн.

    Қанықпаған майлар қандай тағамдарда кездеседі?

    Қанықпаған майлар көптеген тағамдарда кездеседі, мысалы: зәйтүн майы; күнбағыс майы; жаңғақ майы; авокадо; рапс майы.

    Алмастырылмайтын аминқышқылдары қандай тағамдарда кездеседі?

    Адамның тамақтануында белгілі бір уақытта алмастырылмайтын аминқышқылдар кездеседі. Ересек сау адам үшін 9 аминқышыл алмастырылмаған: валин, изолейцин, лейцин, лизин, метионин, треонин, триптофан және фенилаланин.

    Құлмақтың пайдасы қандай?

    Құлмақ — бұл қарасор гүлді өсімдіктер тұқымдасының мүшесі. Құлғақ құлмақтың минералды элементтерінің (күлдердің) мөлшері 7–8% жоғары болды.

    Тамақтану режимінің маңызы қандай және ол қалай ұйымдастырылады?

    Тамақтану режимінің маңызы келесі принциптерге негізделген: - Жүйелілік. - Тамақтың тәуліктік бөлінісі. - Күн бойы тұтынылатын тағам мөлшерін бөлу.

    Қартаның қандай дәмдік қасиеттері бар?

    Тарнаның дәмдік қасиеттері: - Құндылығы. - Тамақтануға пайдаланылуы.

    Қарбыздың құрамында қандай пайдалы заттар бар?

    Қарбыздың құрамында мыналарды пайдалы заттар бар: - Витаминдер. - Минералдар. - Антиоксиданттар. Қарбыз жемістері геморой, бүйрек, бауыр, асқазан-ішек жолдары ауруларына, әсіресе тас немесе құм жиналып қалған жағдайда ем бола алады.

    Құйымшақтың еті қандай дәмге ие?

    Құйымшақтың еті тұздық.

    Ақтаңдақпен ауыратын адамдарға қандай тамақтар пайдалы?

    Ақтаңдақ ауруы бар адамдарға пайдалы тамақтардың бірі — құрма. Сондай-ақ, көкжидек антиоксидант болып саналады, қан құрамын және жүрек-тамыр жүйесінің жұмысын жақсартады Көкөністер де пайдалы, әсіресе химиялық ынталандырғыш қолданбай табиғи түрде өсірілген көкөніс.

    Дұрыс тамақтану үшін қандай тағамдарды қолдану керек?

    Дұрыс тамақтану үшін қолдану керек: - Жеміс-жидектер. - Көкөністер. - Тауық еті. - Сүт өнімдері. Дұрыс диетаны ұстана отырып, дәрігерге жүгіну ұсынылады.

    Мектеп жасына дейінгі балаларға арналған дұрыс тамақтану принциптері қандай?

    Мектеп жасына дейінгі балаларға арналған дұрыс тамақтану принциптері: - Мәзірдің әртүрлілігін қамтамасыз ету. - Энергетикалық құндылықтың энергия шығындарына, тағамдарның химиялық құрамына — организмнің макро- және микроэлементтерге физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкестігі. - Рецептуралары аспаздық өңдеудің жұмсақ әдістерін қолдану.

    Адам ағзасында алмастырылмайтын аминқышқылдары қалай пайда болады?

    Адам ағзасында алмастырылмайтын аминқышқылдарды тағаммен қабылдауы керек. Адам организмі қажетті аминқыщқылдарының жартысынан астамын өздігінен синтездей алады.

    Жабы жылқылардың еті мен сүті қандай пайдалы қасиеттерге ие?

    Жылқы етінің басты қасиеттері: - жүрек, қан, тамыр ауруларына, бүйрек жұмысын жақсартуға, буын сүйектерінің сырқырауына тигізеді. - ірі қара малдың асқазаны ауырғанда, балапандар мен тауықтардың ащы шегінде қабыну белгілері байқалғанда қолдануға болады. Бие сүтінің құрамында: - уыздың құрамында белок пен дәрумендер 2-3 еседей көп; - май мен сүт қанты 1,5 еседей кем.

    Қарта мен қазының айырмашылығы неде?

    Қарта мен қазы — бұл түркі халықтарының дәмді тағамдары. Қарта — бұл жылқының ішегі, ол маймен ішпеуі керек. Көбінесе қазы мен қарта етпен бірге пісіріледі және бір үлкен тағам ретінде ұсынылады.

    Қымыздың пайдасы мен зияны қандай?

    Қымыздың пайдасы: - ақуыз протеиндері; - витаминдер; - минералдар; - микроэлементтер. Қымыз зияндары: - алкогольге тәуелділіктен емдеу процесінде жүрген адамдарға ішуге болмайды; - жаңа босанған келіншектің сүтін молайтып, нәрлі етеді; - қымыздағы май қышқылдар атерокслероз ауруына шипалы.

    Қандай тағамдарда жүгері қолданылады?

    Жүгеріден дайын тағамдардың кейбіреулері: - Тамалалар. - Пудингтер.