• Вы здесь

    Еда

    Нейро

    Ответ создан на основе результатов поиска

    Қара бидайды қандай мақсатта пайдаланады?

    Қара бидайды келесі мақсаттарға пайдалануға болады: Техникалық және мал азықтық; Емдік; Ұндық-нандық; Тазалағыш; Қара бидайдың басқа да мақсаттары бар.

    Түйе сүтінен қандай тағамдар дайындалады?

    Түйе сүтінен әртүрлі тағамдар дайындалады, мысалы: Шұбат. «Түйе шұбаты». Түйенің еті тағамға қолданылады, ал жүнінің 85%-ы таза, өте бағалы түбіт.

    Жүгерінің құрамында қандай пайдалы заттар бар?

    Жүгерінің құрамында келесі пайдалы заттар бар: - моно- және дисахаридтер; - қанықпаған май қышқылдары; - су; - крахмал; - В9, Е, РР, В1, В2, В5, С дәрумендері және ниацин, холин.

    Қандай табиғи өнімдерде лаурин қышқылы бар?

    Лаурин қышқылы кокос сүті, кокос майы, лавр майы және пальма тұқымының майында бар. Лаурин қышқылды какао майының заменительлерін кокос және пальма дәнінің майларынан өндіреді.

    Балықты қалай дұрыс таңдау керек?

    Балықтың сапасын балық көзінің шырышты қабатына, желбезегіне және иісіне қарап білуге болады. Балықтың көзі жарық, таза, дымқыл және шығыңқы, түсіп кеткен және бұлдыр-ескіргеннің белгісі, ал егер олар тыржиған, құрғақ болса, онда сатып алудан бас тартқан дұрыс. Желбезектері қызыл және айқын түсті, ал майшабақ немесе скумбрияның желбезектерінің түсі қызыл қоңыр болуы тиіс.

    Майларды қандай тағамдардан алуға болады?

    Майларды келесі тағамдардан алуға болады: - Қанықпаған майлар. - Полиқанықпаған - Моноқанықпауыт Алайда, тағамның құрамына қатысты майдың сапасына назар аудару маңызды, өйткені пайдалы майлар денені зиян келтіреді.

    Тағаның қандай түрлері бар?

    Тағамдардың түрлеріне мыналар жатады: Сүт тағамдары: сүт; қаймақ; айран, қатық; сары май; сөзбе; құрт; ірімшік; шұбат, қымыран. Ет тағам дары: ет; жаубүйрек; жөргем; жүмыр; куырдақ; мипалау; нарын. Қазақ халқының ұлттық тағам түрлерін Ulagat сайтының анықтамасы бойынша, олар мыналарға бөлінеді: сүт, ет, сорпа, ұн, дән, балық, жеміс.

    Наурыз мерекесінде балаларға қандай ұлттық тағамдар ұсынуға болады және оларды дайындаудың қарапайым әдістері қандай?

    Наурыз мерекесінде балаларға ұлттық тағамдарды ұсынуға болады, мысалы: - Қазақ еті. - Наурыз көже. - Қаймақ.

    Он екі елі ішектегі ойық жараның алдын алу үшін қандай диета ұстану керек?

    Он екі елі ішектің ойық жарасының алдын алу үшін диетаны ұстану үшін дәрігермен кеңесу қажет. Он екі елі ішектегі ойық-жара ауруы кезінде диетада келесі принциптерге сәйкес келуі керек: - ағзаны адекватты тамақтанумен қамтамасыз ету; - ең жұмсақ өнімдерді тұтыну; - диетаны қатаң сақтау. Тағамдар суға немесе буға пісірілген, жұмсақтыққа ие және орташа температурада болуы керек.

    Іш өткенде қандай тағамдарды жеуге болмайды?

    Диарея кезінде дәрігердің кеңесімен диетаны құруға болады. Жеуге болмайтын тағамдар: - қантты және майлы тағамдық қоспалар; - жидектер мен сүт өнімдері; - ананас, апельсин, шабдалы, алмұрт. Диарея кезінде жеуге болатын тағамлар: - ақ күріш; - жұмыртқа; - банан; - картоп; - сорпа.

    Қоян етінің пайдасы қандай?

    Қоян еті ақуызға, витаминдер мен минералдарға бай. Қоянның еті дәмді, тез қорытылады, сондықтан жас балаларға, кәрі адамдарға және асқазан-ішек жолдарының аурулары бар науқастарға пайдалы.

    Тамақ ішудің уақыты мен мөлшеріне қарай ас қорыту жүйесінің жұмысы қалай өзгереді?

    Ас қорыту жүйесінің жұмысы тамақ ішу уақыты мен мөлшеріне қарай өзгереді. Көп тамақты аз уақыт ішінде жеу. Аздан тамақтанғанда ас қорытылу процесі жылдам болады.

    Күбі қандай тағамдарды өңдеуге арналған?

    Күбі — сүт өнімдерін өңдеуге, сақтауға арналған, ағаштан жасалған ыдыс түрі. Күбі негізінен дөңгелек пішінді, іші қуыс, биік болып келеді.

    Қаныққан май қандай тағамдарда кездеседі?

    Қаныққан майлар көбінесе жануарлардан алынған тағамдарда кездеседі, мысалы: майлы сиыр еті; Қозы; шошқа еті; терісі бар құстар; сиыр майы; сары май; ірімшік және басқа да сүт өнімдері. Сондай-ақ, қаныққан қышқылдар пальма дәнінде, кокос жаңғағында, какаода, жұмыртқада және жаңғақтарда кездеседі.

    Күнжіттен қандай өнімдер алынады?

    Күнжіт тұқымы көптеген тағамдарда, әсіресе нан өнімдерінде қолданылады.

    Борсық майын қалай дұрыс қолдану керек?

    Борсық майын тамақтанғаннан кейін 30–40 минут бұрын қабылдау керек. Ең құндысы — қыстың басталуына дейін шығарылған борсық майы.

    Құрттың дәмі қандай болуы мүмкін?

    Құрттың дәмі ащы болуы мүмкін, бұл сүттің майлылығына байланысты. Құрт — малдың сүтінен дайындалатын ұлттық тағам.

    Қара бидайдың пайдасы қандай?

    Қара бидайдың пайдалы қасиеттері: - ас қорытуды қалыпқа келтіреді; - зат алмасуды жақсартады; - жүрек-қан тамырлары жүйесіне пайдалы әсер етеді; - ағзаның ауруларға төзімділігіне ықпал етеді, қақырықты жұмсартады және диеталық өнім ретінде қант диабетіне қолданылады.

    Дұрыс тамақтану баланың денсаулығына қалай әсер етеді?

    Дұрыс тамақтану баланың денсаулығына келесі түрлі әсер етуі мүмкін: Иммунитеттың дамуына тікелей әсер етеді. Баланың дене және ой қабілетінің дамуын қамтамасыз етеді, оның жұмысқа қабілеттілігін арттырады. Дұрыстанбаған тамақ тану рационының жеткіліксіздігіне, метаболизм бұзылуына және организмнің ауруларға төзімділігінің төмендеуіне әкеледі. Дұрыс ұйымдастырылған тамақтың сауықтыру әсері тәрбиелеуге мәнмен үйлестіріледі — болашақ өмірде режим сақтау әдетін баянды етеді, ал тамақ ішу тәртібінің өрескел бұзылысы баланың жұмысына әсер етіп, оқу материалдарын игеруді қиындатады.

    Қаныққан майларды алмастыру үшін қандай өнімдерді пайдалануға болады?

    Қаныққан майларды алмастыру үшін келесі өнімдерді пайдалануға болады: - қатты маргарин; - сары май; - шошқа майы; - қой майы.