Қара бидайды келесі мақсаттарға пайдалануға болады:
Техникалық және мал азықтық . Қара бидайдің дәні крахмал мен спирт алуға, ұнына — нан дайындауға, ал ұн қалдықтары — малға концентратталған жем ретінде пайдаланылады ;
Емдік . Қарабидайдың дәндері, кебегі және жасыл сабақтары емдеу мақсатта қолданылады, олар ағзаның ауруларға төзімділігіне ықпал етеді, қақырық түсіретін әсерге ие, диеталық өнім ретінде қант диабетіне пайдалы ;
Ұндық-нандық . Қара нанның калориялығы бидайнан кем емес, кейбір дөрумендер (рибофлавин) мөлшері артық ;
Тазалағыш . Қара дақыл тез өсіп, шөптерді ерте көктемде тұншықтырып тастайды, сондықтан оны егістіктер тазалағышы деп те атайды ;
Қара бидайдың басқа да мақсаттары бар.