Аса қауіпті инфекцияларды диагностикалау үшін бактериологиялық зерттеулер жүргізіледі. Олардың материалдарына мыналар кіреді: бубон құрамы, қақырық, қан, нәжіс, мәйіттер және өлген жануарлар ағзаларының бөлшектері; су, дайындалған тері, ауланған жануардың тұтас еті (сырқаттанушылықтың кәсіпшілік типі кезінде); қансорғыш буынаяқтылар (трансмиссивті тип кезінде), шөп, астық және басқа да өнімдер (ауыл шаруашылығы типінде); тамақ өнімдері, су және үйде тіршілік ететін кеміргіштер (тұрмыстық типінде) және шикізат, малдан алынған кенелер (өндірістік типінде) зерттеледі. Зертханалық зерттеу материалдарын қорғаныш киімдермен алу үшін арнайы зертханаларда беруге болады.