Protect: құпиясөздерді синхрондау

Сіз Яндекс.Браузерде сақталған құпиясөздерді өз компьютерлеріңіз, смартфондар және планшеттеріңізде синхрондай аласыз. Синхрондау үдерісінде құпиясөзді сақтау қоймасының көшірмесі Яндекс серверіне шифрланған түрде жіберіледі, содан кейін басқа синхрондалған құрылғыларға жіберіледі. Бір уақытта басқа құрылғылардағы құпиясөздер компьютерде ағымдағы сақтау орнына қосылады.

  1. Құпиясөздерді синхрондау артықшылықтары
  2. Құпиясөздерді синхрондауды өшіру
  3. Құпиясөздерді синхрондау қақтығысы
  4. «Сіз құпиясөзді ауыстырдыңыз, бірақ сіздің жеке мәліметтеріңіз әлі ескісімен шифрланған»
  5. Қайта орнатқанда құпиясөздерді сақтау

Құпиясөздерді синхрондау артықшылықтары

  • Сақталған құпиясөздер барлық құрылғыларда кіру пішіндеріне автоматты түрде орнатылады.
  • Егер компьютер сынса, сіз сервердегі құпиясөздерді қалпына келтіре аласыз.
Кеңес. Сіздің құпиясөздеріңізді ешкім, соның ішінде Яндекс шеше алмауы үшін мастер-құпиясөзді жасаңыз.

Құпиясөздерді синхрондауды өшіру

Әдепкі бойынша құпиясөздерді синхрондау синхрондауды қосу кезінде автоматты түрде қосылады.

Егер түгел синхрондау өшірілсе, құпиясөздерді синхрондау өшіріледі. Тек құпиясөздер мен карталарды синхрондауды өшіру үшін:

  1.  → Синхрондауды баптауды басыңыз.
  2. Құпиясөздер мен карталар опциясын өшіріңіз.

Құпиясөздерді синхрондау қақтығысы

Егер сіз синхрондалған құрылғылардың бірінде мастер-құпиясөзді өзгертсеңіз, синхрондаудан кейін ол басқа құрылғыларда да өзгереді. Егер сіз синхрондалмаған құрылғыда мастер-құпиясөзді өзгертсеңіз немесе синхрондалғанға дейін құрылғыларда әртүрлі мастер-құпиясөздер жасасаңыз, қақтығыс пайда болады. Мысалы, сіз смартфондағы бір мастер-құпиясөзді, компьютерде екіншісін енгізіп, содан кейін синхрондауды қостыңыз. Бұл жағдайда браузер біріккен қойманы шифрлау үшін қандай қандай мастер-құпиясөзді қолдану керектігін түсіне алмайды.

Синхрондау қақтығысы пайда болса, мастер-құпиясөзді бірінші рет енгізгенде, баптаулар белгішесі көрінісін қабылдайды. Қақтығысты шешу үшін:

  1.  → Құпиясөздер мен карталарды басыңыз.​
  2. Одан кейінгі әрекеттер басқа құрылғыға арналған мастер құпиясөзді есте сақтауыңызға байланысты:
    Басқа құрылғыға арналған мастер-құпиясөзді есте сақтаңыз
    1. Осы компьютердегі сақтаушымен біріктіруді басыңыз.
    2. Басқа құрылғы үшін мастер-құпиясөзді енгізіңіз.

    Браузер ағымдағы компьютер үшін мастер-құпиясөзді пайдалана отырып, басқа құрылғыдағы құпиясөздерді қайта шифрлайды. Басқа құрылғыға арналған мастер-құпиясөз жарамсыз болады. Шифрланған жаңа құпиясөздер біріккен қоймаға қосылады.

    Басқа құрылғыға арналған мастер-құпиясөзді есте сақтаңыз

    Бұл құрылғы үшін құпиясөздерді жою керек. Ол үшін Жоюды басыңыз. Ұмытылған құпиясөзбен шифрланған құпиясөздер жойылады. Қалған құпиясөздерді шифрлау үшін ағымдағы компьютердегі мастер-құпиясөз қолданылады. Ұмытылған мастер-құпиясөз жарамсыз болады.

    Сіз сондай-ақ қақтығысты шеше алмайсыз. Бұл жағдайда құпиясөзді синхрондау жүргізілмейді (тарих, бетбелгілер және басқа деректер бұрынғысынша синхрондалады).

    Ескертпе. Егер сіз қосалқы шифрлау кілтін басқа құрылғыда құрсаңыз, ондағы мастер-құпиясөзді қалпына келтіріп көріңіз. Жаңа мастер-құпиясөз ретінде ағымдағы компьютер үшін мастер-құпиясөзді енгізіңіз.

«Сіз құпиясөзді ауыстырдыңыз, бірақ сіздің жеке мәліметтеріңіз әлі ескісімен шифрланған»

Яндекс серверінде құпиясөздер шифрланған түрде сақталады. Кілт ретінде шифрлау үшін Яндекстегі аккаунтыңыздың құпиясөзі қолданылады. Егер осы құпиясөзді өзгертсеңіз, браузер сервердегі құпиясөздерді ашып, содан кейін оларды жаңа кілтпен шифрлау керек. Егер бұл процесс сәтсіз болса, қате туралы хабарламаны көресіз. Оны түзету үшін:

  • Егер сіз ескі құпиясөз есіңізде болса:
    1.  → Синхрондауды баптауды басыңыз.
    2. Ескі құпиясөзді синхрондау нысанына енгізіңіз.
  • Егер сіз аккаунттағы ескі құпиясөзіңіз есіңізде болмаса немесе оны өзгертпесеңіз, шифрланған құпиясөздер сіз үшін жоғалады. Бірақ басқа синхрондау деректерін қалпына келтіруге болады:
    1. Браузерде барлық бетбелгілер, кеңейтімдер мен баптаулар бар екеніне көз жеткізіңіз.
    2.  → Синхрондауды баптауды басыңыз.
    3. Синхрондалған деректерді жоюды басыңыз.
    4. Деректерді жою керек пе? терезесінде синхрондау серверінен аккаунттың барлық деректері жойылуын растаңыз — бұл үшін Иә, жою батырмасын басыңыз.
    5. Синхрондауды қосыңыз. Деректер браузерден серверге жіберіледі.

Қайта орнатқанда құпиясөздерді сақтау

Құпиясөздер шифрланған түрде сақталады. Біз шифрлау кілтін білмейміз және профиль деректерін жойсаңыз және браузерді қайта орнатсаңыз, құпиясөзіңізді қалпына келтіре алмаймыз.

Қайта орнату кезінде құпиясөздер жоғалмауы үшін:

  1. Синхрондауды қосыңыз. Құпиясөздер серверге жіберіледі.
  2. Браузерді қайта орнатыңыз.
  3. Қайта орнатылған браузерде синхрондауды қосыңыз. Біраз уақыттан кейін құпиясөздер компьютерге қайтарылады.
Ескертпе. Серверге беру кезінде құпиясөздерді қосымша шифрлау қорғайды. Серверде деректер де (құпиясөздердің өздері және оларға шифрлау кілттері) шифрланады.
Ал егер браузер қазірдің өзінде қайта орнатылған және профиль деректерін жойылған болса?

Басқа құрылғыдағы Яндекс.Браузерде сақтаған құпиясөздерді компьютерге тасымалдауға болады (компьютер, смартфон немесе планшетте).

Кеңес. Егер сіз басқа компьютерден құпиясөздерді көшіру керек болса, онда профильдің көшірмесін ыңғайлы орынға сақтаңыз (егер сізге өзекті профильдің деректері қажет болған жағдайда).
  1. Қайта орнатылған браузерде синхрондауды өшіріңіз.
  2. Құрылғыны жүктеңіз.
  3. Құрылғыны интернеттен ажыратыңыз.
  4. Құрылғыдағы браузерде синхрондауды өшіріңіз.
  5. Құрылғыдағы интернетті қайта қосыңыз.
  6. Құрылғыдағы браузерде синхрондауды қосыңыз. Құпиясөздер серверге жіберіледі.
  7. Қайта орнатылған браузерде синхрондауды қосыңыз. Біраз уақыттан кейін құпиясөздер серверден жүктеледі.

Өкінішке қарай, құрылғыларыңызда сақталмаған құпиясөздерді қалпына келтіру мүмкін емес.